Extra activiteiten Binnenschools

Naast voorstellingen en bijbehorende educatieve programma's organiseert NTjong extra activiteiten voor leerlingen, docenten en ouders.

Primair Onderwijs
Extra binnenschoolse activiteiten voor leerlingen in het primair onderwijs. Zie onder voor het aanbod aan activiteiten voor docenten en ouders. 

Kleuterrondleiding
Beleef met uw kleuterklas een bijzondere ervaring in de Koninklijke Schouwburg met de NTjong Kleuterrondleiding. Tijdens de rondleiding door de historische Haagse Schouwburg ontmoeten de kleuters een actrice in de kleedkamer, dwalen ze door de gigantische kostuumopslag en staan ze op het podium van de grote zaal. Vervolgens zien ze een kleine voorstelling in het Paradijs, de kleine zaal in de nok van het theater, en maken ze onder leiding van een theaterdocent een kleine presentatie voor hun ouders.
Duur: 2,5 uur
Locatie: De Koninklijke Schouwburg

Laboratorium IK EN DE ANDER (10+, groep 7/8)
De klas wordt door ons ontvangen in een speciaal ingericht laboratorium. Door middel van een opdrachtcircuit door het hele gebouw onderzoeken de leerlingen hoe zij en de ander in de wereld staan. Dit doen we door middel van theateropdrachten, licht wetenschappelijk onderzoek en gesprek. We hebben het onder andere over familie, vriendschap en liefde. Op verzoek kan het project uitgebreid worden met twee interactieve monologen gespeeld door acteurs van NTjong.
Duur: een dagdeel
Periode: in overleg
Locatie: het NTjong gebouw aan de Kerkstraat

Theaterproject voor de hele school
Een theaterproject van NTjong is een feest voor de hele school. Voor dit project bepalen we in overleg het thema. Dat kan een kinderboek zijn, een thema als vriendschap of een voorstelling als Romeo & Julia. In het theaterproject werken leerkrachten en theaterdocenten nauw samen. Het thema wordt in de klas geïntroduceerd door de juffen en meesters en er is een beeldende opdracht voor de hele klas. Daarna komen de theaterdocenten op school om het geheel tot een presentatie te maken. Een mooie afsluiting van het schooljaar, een themaweek of een andere feestelijke gelegenheid.

Wilt u een proefklas zijn?
Lijkt het u leuk met uw klas een repetitie te bezoeken? Wij zijn altijd op zoek naar proefklassen om onze voorstellingen te testen. Als proefklas komt u naar NTjong, waar u een repetitie bijwoont. Na afloop gaan de kinderen met een theaterdocent in gesprek over de voorstelling. 

Voortgezet Onderwijs
Extra binnenschoolse activiteiten voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Zie onder voor het aanbod aan activiteiten voor docenten en ouders. 

Laboratorium IK EN DE ANDER (12+, klas 1 en 2)
De klas wordt door ons ontvangen in een speciaal ingericht laboratorium. Door middel van een opdrachtcircuit door het hele gebouw onderzoeken de leerlingen hoe zij en de ander in de wereld staan. Dit doen we door middel van theateropdrachten, licht wetenschappelijk onderzoek en gesprek. We hebben het onder andere over familie, vriendschap en liefde. Op verzoek kan het project uitgebreid worden met twee interactieve monologen gespeeld door acteurs van NTjong.
Duur: een dagdeel
Periode: in overleg
Locatie: het NTjong gebouw aan de Kerkstraat of bij u op school.

Theaterproject IK STA OP HET DAK VAN DE SCHOOL (14+, klas 3 t/m 6)
Drie achtereenvolgende weken komt u met uw klas naar NTjong voor IK STA OP HET DAK VAN DE SCHOOL, een theatermaakproject rondom de voorstelling Titus. In de eerste bijeenkomst maken de leerlingen kennis met theater door middel van een rondleiding door de Koninklijke Schouwburg en het bezoeken van de voorstelling Titus. In de twee volgende bijeenkomsten onderzoeken de leerlingen, geïnspireerd door Titus, waar zij zelf voor staan. Op basis van schrijf- en theateropdrachten maken de leerlingen zodoende een korte presentatie, waarin zij zichzelf presenteren.

Theaterproject op aanvraag (alle klassen)
Op aanvraag ontwikkelen we theaterprojecten op maat. Zo maken wij van uw projectweek of themadag een bijzonder moment. In de theaterprojecten die wij ontwikkelen benaderen we de leerlingen als theatermakers. Er wordt niet alleen toneelgespeeld, maar ook gebouwd, gefilosofeerd en geregisseerd. Een theaterproject kan bij u op school plaatsvinden of bij NTjong in huis. Ook de duur van het project is bespreekbaar: van een uur tot meerdere dagen.

Wilt u een proefklas zijn?
Wilt u met uw klas eens een kijkje achter de schermen? Wij zijn altijd op zoek naar proefklassen om onze voorstellingen bij te testen. Als proefklas komt u, op een overlegd moment, naar NTjong, waar u een repetitie doorloop bijwoont. Na afloop gaan de leerlingen met een theaterdocent in gesprek over de voorstelling. 

Activiteiten voor docenten en ouders

Docententraining filosoferen met kinderen
Speciaal voor docenten bieden wij een workshop filosoferen met jongeren aan. Hoe filosofeer je met je klas? Waar kan het dan over gaan? En hoe start je een filosofisch gesprek? Er worden handvatten aangereikt en met elkaar geoefend, zodat u direct met uw klas aan de slag kunt. De workshop is aan te vragen voor (een deel van) uw docententeam, bijvoorbeeld als onderdeel van een studiedag.
Duur: 2,5 uur
Locatie: op school of bij NTjong in huis

Toneelateliers voor docenten
Op aanvraag verzorgen wij Toneelateliers voor docenten(teams). In de Toneelateliers van NTjong werken professionele theatermakers vanuit een gekozen onderwerp of thema, waarbij altijd de eigen persoonlijkheid van de deelnemers centraal staat. Er is geen vaststaand script, maar er wordt samen gebouwd, geschreven, gespeeld en gemaakt. Het onderwerp van het Toneelatelier wordt in samenspraak met uw school bepaald en kan zodoende aansluiten op een studiedag of lopend schoolproject.
Duur: een dag, dagdeel of meerdere dagen
Locatie: op school, bij NTjong of een theater bij u in de buurt.

NTjong voor ouders
Wilt u een bijzondere activiteit in het kader van ouderparticipatie? Ook dan bent u bij NTjong aan het goede adres. Op aanvraag ontwikkelen we speciale activiteiten voor ouders. Bijvoorbeeld een workshop ‘filosoferen met uw kind’, een Toneelatelier voor ouders of een speciale ouderkind workshop, waarin ouders aan de hand van een thema samen met hun kind aan de slag gaan. Deze activiteiten voor ouders kunnen zowel op zichzelf staan als gekoppeld zijn aan één van de voorstellingen van NTjong.

Voor meer informatie en boeking van alle extra activiteiten neem contact op met Leo Sterrenburg via leo.sterrenburg@nationaletoneel.nl of 070 31 81 495