• Eerst zien dan geloven
  • meer info
  • media
  • nieuws

Eerst zien dan geloven

2 februari t/m 10 juni 2017

“Waar geloof jij in? Hoe doe je dat?”

NTjong en Het Nationale Theater treden met Eerst zien dan geloven buiten de muren van het theater. Drie theatermakers en een fotograaf gaan op onderzoek in drie van de vele gebedshuizen die Den Haag rijk is om verhalen te verzamelen over religie en rituelen. En het antwoord op de vraag wat deze gemeenschappen bindt. Tegelijkertijd spreken onze makers met mensen die direct om de gebedshuizen heen wonen: wat zijn hun verhalen, rituelen en gebruiken? En denken zij iets met het gebedshuis te maken te hebben?

Van woensdag 10 t/m vrijdag 19 mei vindt Eerst zien dan geloven plaats in de hindoetempel Sewa Dhaan. De dag daarna is de volgende theatrale happening in de synagoge Beth Jehoeda. Dit is te zien t/m maandag 22 mei. In Theater aan het Spui komen op 9 & 10 juni alle happenings en en de foto-installatie bij elkaar in Theater aan het Spui.

LET OP! Vanaf 1 mei 2017 hebben wij een nieuwe website: www.hnt.nl. Tot die tijd kunt u online geen kaarten bestellen. Wel kunt u kaarten bestellen via (070)346 52 72 of kassaspui@hnt.nl. Vermeld in u email uw volledige naam en adresgegevens, telefoonnummer, titel en datum van de voorstelling en eventuele rang van uw voorkeur. De bestellingen worden zo spoedig mogelijk en op volgorde van binnenkomst verwerkt. 

Meer info

NTjong en Het Nationale Theater treden met Eerst zien dan geloven buiten de muren van het theater. Drie theatermakers en een fotograaf gaan op onderzoek in drie van de vele gebedshuizen die Den Haag rijk is om verhalen te verzamelen over religie en rituelen. En het antwoord op de vraag wat deze gemeenschappen bindt. Tegelijkertijd spreken onze makers met mensen die direct om de gebedshuizen heen wonen: wat zijn hun verhalen, rituelen en gebruiken? En denken zij iets met het gebedshuis te maken te hebben? Dit onderzoek mondt uit in een reeks theatrale happenings, waarbij we samen met de gebedshuizen de deuren wagen wijd open zetten en de gevonden Haagse verhalen laten klinken voor ieder die ze horen wil. Dus: kom kijken als je durft!

Eerst zien dan geloven, de kerk
In februari 2017 vonde de eerste Eerst zien dan geloven plaats in kerk- en buurthuis Bethel in de Thomas Schwenckestraat in Segbroek. In de voorstelling ging de theatermaker Martijn Klink in op de vragen: wat moeten we nu nog met het geloof? Want eerlijk is eerlijk, hij zou best graag bij een gemeenschap willen horen, zonder te twijfelen aan de reden, het waarom of zich af te vragen bij wie hij eigenlijk hoort. 

Eerst zien dan geloven, de hindoetempel
Theatermaker Khadija Massaoudi zet samen met Sewa Dhaam de deuren van de bijzondere hindoetempel in Spoorwijk wagenwijd open. In dit opvallende roze gebouw, dat vroeger
een school was, schuilt een gebedsruimte vol glinsterende beelden, kleinere tempels en offerplaatsen. Khadija onderzoekt hoe deze gemeenschap zich verhoudt tot het goddelijke.
Hoe verbinden de kleurrijke mensen van Sewa Dhaam zich aan elkaar in rituelen en gebruiken en hoe geven zij hun godsbesef vorm? Ook ontrafelt ze ‘het licht’ met de
mensen die ze leert kennen. Want waar we graag graven in de donkere kant van het bestaan, gebeurt dat nog te weinig aan de lichte kant. Volg de lichtjes naar de tempel en dompel je onder in een heel andere wereld. 

speelperiode woensdag 10 t/m vrijdag 19 mei
regie en concept Khadija Massaoudi

Eerst zien dan geloven, de synagoge
Aan de Prinsessengracht in Willemspark ligt de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag. Achter het moderne voorgebouw waar de kantoren zitten, schuilt verbonden door de Glazen Zaal, de historische Portugese synagoge. Theatermaker Els van der Jagt gaat op zoek naar de verhalen van deze eeuwenoude plek. Ze trekt door de buurt met de vragen: Wat is jouw thuis? Waar hoor jij bij ? Wat zijn jouw rituelen? En ook vraagt ze zich af wat het Jodendom nu nog betekent voor de leden van de gemeenschap en haar buren. Verplaats je samen met hen langs bijzondere plekken in de buurt, langs verschillende soorten ‘thuis’ om uiteindelijk samen te komen op de plek waar de Joodse gemeenschap zich al jarenlang thuis voelt. 

speelperiode za 20 t/m ma 22 mei 2017
regie en concept Els van der Jagt
met dank aan iedereen van Beth Jehoeda, en in het bijzonder Marianne van Praag en Henri Heijmans

Eerst zien dan geloven, het theater
Haagse kunstenaar/fotograaf Johan Nieuwenhuize creëert, terwijl de theatermakers aan het werk zijn, in de gebedshuizen een beeldverhaal. De foto’s die hij maakt, komen samen in
een grote foto-installatie. Mensen doen vaak aannames, over geloof in het algemeen, over de gemeenschap, over hoe het er in een gebedshuis uitziet en over wat er achter de deuren gebeurt. Johan neemt deze aannames als uitgangspunt voor de installatie. Zijn werk vertelt geen eenduidig verhaal, maar schept ruimte voor eigen interpretatie. Op vrijdag 9 juni is de foto-installatie in Theater aan het Spui te zien tijdens het festival Je bent zelf een festival. Tenslotte sluiten we op zaterdag 10 juni Eerst zien dan geloven af
met een eenmalige theatervoorstelling waarin alle theaterprojecten en de foto-installatie samen komen. 

speelperiode 9 & 10 juni 2017 
regie Martijn Klink, Khadija Massaoudi, Els van der Jagt
concept en eindregie Hanna Timmers
installatie Johan Nieuwenhuize

Artistiek team

Artistiek coördinatie Hanna Timmers
Theatermakers Martijn Klink, Khadija Massaoudi, Els van der Jagt, Johan Nieuwenhuize

Medewerkers

Productieleiding Rianne Valstar
Communicatie en marketing Priscilla Vaas

Media

03 februari 2017Eerst zien dan geloven: de kerk

Op de foto:

Fotograaf: Johan Nieuwenhuize
Op de foto:

Fotograaf: Johan Nieuwenhuize
Op de foto:

Fotograaf: Johan Nieuwenhuize
Op de foto:

Fotograaf: Johan Nieuwenhuize
Op de foto:

Fotograaf: Johan Nieuwenhuize
Op de foto:

Fotograaf: Johan Nieuwenhuize
Op de foto:

Fotograaf: Johan Nieuwehuize
AJAX CONTENT

Nieuws

24 maart 2017Nieuwe theatrale happenings van Eerst zien dan geloven in hindoetempel en synagoge

03 februari 2017Eerst zien dan geloven: de kerk

22 december 2016Waar geloof jij in?

AJAX CONTENT