Primair Onderwijs

NTjong speelt alweer 3 jaar in theaters en op festivals door het hele land en natuurlijk op scholen in Den Haag. Veel kinderen zagen afgelopen schooljaar Het schaap Veronica of Don Quichot denkt na! We kwamen in de klas voor workshops of de leerlingen kwamen naar het NTjong-laboratorium in de Kerkstraat. En we zijn nog lang niet klaar! Voor het schooljaar 2016-2017 staan weer mooie voorstellingen en projecten op stapel. 

We spelen voor het primair onderwijs KLAAS (6+) een ouderwets warm Sinterklaasverhaal, de theatrale stripverhaal Zebra Zebra (5+) over zwart/wit denken in een full colour wereld, de eigenzinnige bewerking van de Griekse mythe Icarus (6+) en de klassenvoorstelling Don Quichot denkt na! (6+) over een Spaanse ridder die de klas op zijn kop zet met filosofische vragen. 

Alle voorstellingen van NTjong zijn geschikt voor het speciaal onderwijs. Soms vraagt dat extra voorbereiding op school of voor aanvang van de voorstelling. We gaan graag met u in gesprek over dit programma op maat.

NTjong speelt niet alleen maar voorstellingen om daarna gauw weer te vertrekken. Nee, we willen onze toeschouwers leren kennen. We willen weten waar ze wonen, wat ze denken en hoe ze vorm geven aan zichzelf en de stad waarin ze leven. We komen op scholen en in wijken, of blijven ‘thuis’ en nodigen ons jonge publiek uit te komen spelen, filosoferen en maken. We maken educatiematerialen, workshops en projecten rondom voorstellingen, verzorgen projecten op aanvraag, werken samen met onze collega’s van het Nationale Toneel en de Toneelalliantie en dagen ons publiek uit zelf maker te zijn tijdens onze Toneelateliers. Naast het ambacht toneel en werken met theatrale vormen is er een belangrijke plaats weggelegd voor het filosofisch gesprek. Filosoferen met kinderen gaat niet over het leren van een waarheid maar wel over het onderzoek naar dingen waar we niet direct een antwoord op weten.

Educatieprogramma's seizoen 2016-2017

Zebra Zebra - groep 2 t/m 5

Lesmateriaal
Bij deze voorstelling is een educatiekaart ontwikkeld met bijbehorende lessuggesties. Dit educatie materiaal kunt u uiterlijk een week voor aanvang van het voorstellingsbezoek via de post op school verwachten (indien dit niet het geval is, neem gerust contact met ons op).

Inleiding en nagesprek
In Den Haag is er een inleiding en nagesprek bij de voorstelling. De leerlingen gaan hierin zelf aan de slag met zwart/wit ontwerpen en spreken na de voorstelling over wat normaal is en wat raar.

Workshop
Bij elke voorstelling is apart en theaterworkshop te boeken. Bij Zebra Zebra komen we langs met een zebrapad. Op hoeveel verschillende manieren kun je oversteken en in welke wereld kom je dan terecht… Pas op voor Vreemde Dingen!
Duur: half uur voor aanvang voorstelling
Locatie: in het theater

KLAAS - groep 3/4/5

Lesmateriaal
Bij deze voorstelling is een educatiekaart ontwikkeld met bijbehorende lessuggesties. Dit educatie materiaal kunt u uiterlijk een week voor aanvang van het voorstellingsbezoek via de post op school verwachten (indien dit niet het geval is, neem gerust contact met ons op).

Workshop
Wat is wachten en hoe doe je dat eigenlijk? En hoe lang kun je wachten tot je er genoeg van krijgt? Onder leiding van een theaterdocent van NTjong filosoferen de leerlingen over wachten en verwachting. Vervolgens maken zij een wachtchoreografie met beweging en woorden waarin iedereen samen op Sinterklaas wacht.
Duur: 1 uur
Locatie: op school, bij voorkeur in een spellokaal

Don Quichot denkt na! - groep 3/4/5

Educatie in de voorstelling
Don Quichot denkt na! is een voorstelling waarin er volop interactie is met de leerlingen. Tijdens de voorstelling wordt er gefilosofeerd, geschreven en gespeeld met elkaar én de acteurs. Daarnaast ontvangt de leerkracht een speciaal voor Don Quichot denkt na! ontwikkelt bordspel: ‘De orde van Don Q’, waarmee in de klas verder kan worden gefilosofeerd.

Workshop voor docenten
Speciaal voor docenten is er een verdiepende filosofieworkshop. Hoe filosofeer je met kinderen in de klas? Waar kan het dan over gaan? En hoe start je een filosofisch gesprek? Er worden handvatten aangereikt en met elkaar geoefend, zodat u direct met uw klas aan de slag kunt. In deze workshop gebruiken we het bordspel ‘De orde van Don Q’, dat speciaal is ontwikkelt bij de voorstelling. De workshop is aan te vragen voor (een deel van ) uw docententeam, bijvoorbeeld als onderdeel van een studiedag.
Duur: 2,5 uur
Locatie: op school of bij NTjong in huis

Icarus - groep 3 t/m 5

Lesmateriaal
Bij de voorstelling is een gezelschapsspel ontwikkeld voor de klas. Deze ontvangt u ruim voor het voorstellingsbezoek op school. Hiermee bereidt u de voorstelling zelf voor met de leerlingen.

Workshop
Direct na de voorstelling volgt er in de klas een workshop van een half uur, deze is onderdeel van het voorstellingsconcept en is inbegrepen bij de tijdsduur van de voorstelling. De leerlingen onderzoeken hun eigen dromen voor de toekomst.
Duur: half uur na afloop voorstelling
Locatie: in de klas

Contact over educatie bij NTjong: leo.sterrenburg@nationaletoneel.nl / 070 31 81 495